Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie urozmaicona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.