Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
przepis na prawdziwą włoską pizzę
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.