Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Wino polskie
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.