kuchnia włoska w Krakowie

Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe posiłki włoskie

Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film